Harboøre Historie

Man mener Harboøre har eksisteret som fiskerleje siden 1500-tallet, hvor byens oprindelige kirke blev opført. I slutningen af 1800-tallet blev stedet ramt af Harboøre-vækkelsen, der regnes som én af de mest kendte indre-missionske vækkelser i Danmark. Årsagen til vækkelsen var, at 26 lokale fiskere netop var druknet i efteråret 1893. Den lokale sognepræst Carl Julius Moe holdt en stærk begravelsestale, der på grund af sit indhold kom i aviser landet over. Således skrev Politiken: “Det var ikke en begravelse. Det var en eksekution.”

Efterfølgende blev hans prædiken starten på en stærk religiøs udvikling i området, gennem foreningen Indre Mission, og efterhånden blev dens repræsentanter betegnet som “helvedesprædikanter”, der prædikede om synd og skabte meget skarpe skel mellem “de hellige” (fra Indre Mission) og “de fortabte” (ikke-tilhængere). Endnu en drukneulykke i 1897 med 12 omkomne redningsfolk, var med til at cementere den indre-missionske vækkelse i Harboøre. Faderen til forfatteren Hans Kirk, var barn af fattige fiskere fra Harboøre. Det var disse fiskere Kirk brugte som inspiration til romanen Fiskerne, skrevet i 1928.

Hans Kirk hjem harboøre
Hans Kirk hjem harboøre

Harboøre har siden været én af højborgene for Indre Mission i Danmark, men er i dag knap så præget af konservativ vækkelse, som på Carl Moes tid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *